In deze periode van lente gaan we fysiek van binnen naar buiten. De lente is voor ons ook een mooi jaargetijde om ook zelf even naar binnen te keren en vervolgens weer naar buiten om ons zelf te laten zien. Persoonlijk leiderschap gaat ook over naar binnen keren om vervolgens jezelf weer naar buiten te laten zien. Het gaat ook over jezelf aansturen, zelf de regie nemen in je leven. Voor alle aspecten van je leven, je lichaam en leefstijl, je mindset, je relaties met anderen, en voor het laten zien van jouw talenten en doen wat bij je past. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je dit ook omdat je het graag wil, niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd dit te doen. In deze blog willen we je kort meenemen in wat wij (Daniëlla en Hanneke) onder persoonlijk leiderschap verstaan en hoe wij dit ervaren. Ons idee is onder andere gebaseerd op “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van S. Covey en op “Ikigai” van H. Garcia en F. Miralles en onze eigen ervaringen met dit onderwerp.
Voor mij (Hanneke) persoonlijk heeft het boek van Covey enorm veel teweeg gebracht. Een paar jaar geleden kwam ik met een burn-out thuis te zitten en wist ik totaal niet meer wie ik was en wat ik wilde. Op aanraden van een toenmalige collega ben ik het boek de zeven eigenschappen gaan lezen. En whow wat een openbaring was het voor me. Ik geloof dat ik het boek binnen 2 dagen uit heb gelezen. Ik las hier wat ik nodig had om zelf weer de regie te kunnen nemen over mijn eigen leven. En niet mijn leven te laten leiden zoals ik gedaan had en waardoor ik met een burn-out thuis was komen te zitten. Het heeft me zelfs zoveel gebracht dat ik nu zover ben dat ik mijn leven om heb gegooid en ben gaan doen waar mijn passie ligt. En hoe mooi is het dan dat ik nu ook andere mensen de tools kan aanreiken om of ook zelf de regie te pakken of te leren hoe ze te gebruiken in hun eigen werk of coaching praktijk.
Veel mensen gedragen zich zoals andere van hem/haar verwachten: succesvol, sociaal, sportief. Anderen kruipen in hun schulp en zijn weinig zichtbaar, hebben weinig zelfvertrouwen. De manier waarop wij naar de wereld kijken (en naar ons zelf) wordt ook wel paradigma genoemd. Paradigma’s kun je zien als een landkaart die je helpt de weg te vinden in je leven. Deze landkaart is ontstaan door ons verleden en onze ervaringen. Veronderstellingen en overtuigen zijn onderdeel van die kaart. Een voorbeeld dat Covey in zijn boek noemt is: stel dat je door een drukfout met een kaart van Amsterdam probeert de weg te vinden in Den haag. Wat je ook onderneemt, je zult nooit op je bestemming aankomen. Met een goede kaart en met daarbij ook je inzet en een relevante houding ben je ook op lange termijn veel effectiever. Maar hoe weet je dan wat jouw kaart is? Daarvoor begint het met het kennen van je principes en het toetsen van je eigen gedrag op die principes. Weet je wat jouw principes en waarden zijn? Leef jij je leven al vanuit je principes? En wat is je karakter, je drijfveren en je motieven? In plaats van te leven van buiten (naar de verwachtingen van anderen) naar binnen ga je leven op basis van binnen naar buiten. Naar wat jij echt belangrijk vindt!
Jaren geleden leefde ik (Daniëlla) naar de verwachting van anderen. Ik vond vooral waardering van anderen en het voldoen aan verwachtingen van anderen belangrijk totdat ik zo enorm moe was en ik het gevoel had dat mijn lichaam mij in de steek liet. Op dat moment besefte ik dat ik vooral bezig was met wat de buitenwereld van mij vond. Maar wat vond ik echt belangrijk? Welke waarden wilde ik naleven? En hoe goed zorgde ik voor mezelf, zowel voor mijn lichaam als mijn geest. En als ik niet goed voor mezelf zorgde zorgde ik dan wel goed voor mijn kinderen? Door een vriendin liet ik me meeslepen naar Unleash the Power within van Tony Robbins in de UK. Na een korte gewenning met 1000 mensen in een zaal mediteren, je overgeven aan de oefeningen, kreeg ik mooie inzichten die met verder hielpen om mijn leven in te richten zoals ik het wil. Van binnen naar buiten, zijn wie je bent en wilt zijn en niet leven naar wat anderen van je verwachten. Eigenlijk heel logisch! Vitalogisch!
Naar Binnen
Zoals we hierboven al aangaven begint het met zelfsturing, met echte verbinding maken met jezelf. Hoe reageer jij op je omgeving. Waar heb je invloed op? Of juist niet en hoe ga je daarmee om? Als je meer persoonlijk leiderschap wilt nemen is het belangrijk dat je je concentreert op waar je wél invloed op hebt. Behalve het werken aan het ‘zijn’ draagt het hebben van een doel bij aan het richting geven aan je leven. Uit verschillende onderzoeken blijkt steeds weer dat mensen beter presteren als ze een duidelijk doel voor ogen hebben. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet waarom je het wilt bereiken. Maar als we dan weten wat ons doel is, wat ga je dan doen? En wat niet? Je kunt je tijd en energie maar een keer per dag uitgeven. Het is daarbij handig als je inzicht hebt in zaken die echt belangrijk zijn in je leven en die ook de ruimte geven in je tijdsbesteding. Blijf gefocust op welke activiteiten hieraan bijdragen, welke je kunt delegeren of zelfs helemaal kunt laten vallen.
De ander en ik
Nadat je dan het heft in eigen handen hebt genomen en je confirmeert aan je doel komt je toch ‘de ander’ in je leven tegen. De volgende stap in persoonlijk leiderschap is dan ook hoe ga ik met de ander om. Wat zijn hun behoeften? En hoe kun je die samen met jouw behoeften laten samen komen? Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk om goed te kunnen communiceren. Communiceren kan en doet iedereen wel maar kun je ook écht goed luisteren en begrijpen wat de ander zegt. Om invloed uit te oefenen op een ander zal je eerst moeten begrijpen voordat je begrepen wordt. Luisteren kun je op verschillende niveaus maar alleen met het hoogste niveau van luisteren (empathisch luisteren) hoor je wat de andere duidelijk wil maken. Eerst begrijpen en dan begrepen worden. De laatste stap in de ander en ik is het synergie aanbrengen. Volgens Covey is synergie de belangrijkste ontwikkeling in ons leven. Het bundelt en katalyseert de grootste krachten in de mens met als resultaat dat het totaal nieuwe mogelijkheden aan het licht brengt. Synergie is echter alleen mogelijk als er een verbinding blijft met het denken in win-win en het eerst begrijpen dan begrepen worden.
Continue ontwikkelen
Een van de activiteiten die bijdraagt aan je leiderschap is het onderhouden van het belangrijkste instrument dat je hebt: jezelf. Het draait daarbij om vier aspecten. Namelijk de lichamelijke, spirituele, mentale en de sociaal-emotionele dimensies. Het lichamelijke aspect gaat over je lichaam in conditie houden, goed eten, voldoende rust en ontspanning nemen en regelmatig bewegen. Het tweede aspect spiritualiteit helpt je om je innerlijke conflicten op te lossen en om te ontdekken wie je bent en tenslotte ook om rust te vinden. Onder het aspect mentaal verstaat Covey het lezen, schrijven, plannen maken en visualiseren. Hiermee ontwikkel je stap voor stap je persoonlijke kracht. Het laatste aspect de sociaal-emotionele dimensie ontwikkel je primair in de relatie met anderen door bewust te oefenen met de handvatten die Covey hiervoor in zijn boek gegeven heeft. Maar zonder nut en noodzaak zal het lastig zijn de verandering volledig door te voeren. (Zie hiervoor ook onze vitaliteitsschijf van vijf)
De ander helpen vernieuwen
Als laatste punt vinden wij, net als Covey en de auteurs van Ikigai, dat het in het leven niet alleen draait om jezelf maar ook juist over anderen helpen vernieuwen. Wat zien anderen van zichzelf via ons? En in hoeverre is dat van invloed op hun leven? Je kunt andere helpen onafhankelijk te worden en ook productieve relaties met andere aan te gaan door in hen te geloven en te luisteren met empathie.
Ben je geïnspireerd geraakt door onze blog en wil je hier meer over leren? Wij geven aan de Vitacademie de (verdiepings) module Persoonlijk Leiderschap “Van binnen naar buiten” waarbij je leert de theorie toe te passen en je tevens de principes in je eigen training of coaching kan toepassen. Voor meer informatie neem contact met ons op.