OPLEIDING ONDERWIJSVITALOOG

Een vitaloog is een expert in het Vitalogisch gedachtegoed. Een onderwijsvitaloog is een onderwijsprofessional en vitaloog in één. Het uiteindelijke doel is om de vitaliteit van individuen, groepen en instellingen te bevorderen volgens de vitaliteitsschijf van vijf.

Als onderwijsvitaloog leg je een stevige vitalogische basis met positief effect voor jezelf, jouw leerlingen en werkomgeving. Nu en in de toekomst. Vanuit jouw unieke talenten werk je aan persoonlijke kracht en vaardigheden waarmee je de vitaliteit optimaliseert. 

Voor wie is deze opleiding?
De opleiding onderwijsvitaloog past bij jou als je wilt investeren in menselijk kapitaal dus verlangt naar meer vitaliteit binnen de scholen. Geschikt voor iedere onderwijsprofessional; van bestuurder tot leerkracht. Met deze opleiding help je mee aan een duurzame en constructieve ontwikkeling in het onderwijs. 

Meer leereffect
Als onderwijsvitaloog ontwikkel je veerkracht en flexibiliteit bij jezelf, leerlingen en collega’s. Samen met je collega’s zorg je dat de energie blijft stromen voor een leven lang leren. Met een veelzijdig pakket aan didactische en pedagogische werkvormen vergroot je de vitaliteit. Je geeft leerlingen de ruimte om van zichzelf, anderen en de omgeving te leren.  Je bent in staat te inspireren en aan te sluiten bij hun persoonlijke behoeften, vaardigheden en talenten. Leerlingen voelen zich daardoor gezien en erkent. Dit legt de basis voor autonomie en zelfleiderschap voor hun toekomst. 

Vitalogisch leren
De brug die wij vanuit het onderwijs kunnen slaan om op een vitale wijze in de maatschappij te kunnen functioneren is Vitalogie in het onderwijs.

Leren is het opdoen van kennis, nieuwe inzichten en ervaringen. Zowel fysiek, mentaal, sociaal als spiritueel. Dat betekent dat er ook ruimte is voor brede talentontwikkeling, het ontwikkelen van zelfvertrouwen, goede relaties, regulering van emoties, energie- en stressmanagement, autonomie, zelfregie en lef. Dit zijn vaardigheden die aan de basis staan van een gezond en gelukkig leven. Vaardigheden die in het onderwijs van de toekomst een centrale plaats verdienen.

Vitalogische school
In een Vitalogische school voel je de energie stromen. Medewerkers en leerlingen zijn zich bewust van hun eigen vitaliteit, maken slimme keuzes en zijn daardoor in staat de optimale versie van zichzelf te ontwikkelen.

De vitaliteitsschijf van vijf:
Onze leefstijl beïnvloedt ons lichaam, ons denken, ons voelen, onze omgeving en dus ook het gedrag dat we laten zien. Dit besef leidt tot een aanpak vanuit de zogenaamde vitaliteitsschijf van vijf. Deze opleiding geeft je inzicht en de tools om daadwerkelijk mensen en kinderen (beter) te helpen met een duurzame gedragsverandering. Het leidt tot een bewezen verbetering in de kwaliteit van het leven.

Wat leer ik als Vitaloog in het onderwijs?
Deze opleiding stimuleert jouw zelfleiderschap en helpt je met de holistische kennis en vaardigheden om op scholen vitaliteit en talenten te begeleiden. Je leert werken en adviseren vanuit een integrale visie met een goede balans voor lichaam, geest, omgeving en zingeving. Je kunt na de opleiding de inzichten en technieken die je hebt geleerd preventief en curatief inzetten in inspirerend onderwijs.

Structuur opleiding OnderwijsVitaloog
De opleiding bestaat uit vijf delen:
1.    Module vitalogisch coachen: Leercoach
2.    Module voeding, bewegen, ontspanning en coaching: Leefstijlcoach
3.    Module stress-, energie- & talentmanagement: Vitaliteitsmanager
4.    Module organisatiecultuur & verandering: Duurzame organisatie
5.    Module ondernemend gedrag: Personal branding

VITALOGISCH COACHEN: LEERCOACH
Persoonlijke ontwikkeling en training van je vaardigheden in het Vitalogisch lesgeven, leidinggeven en coachen staan centraal in deze module. Het vormt jou in een coachende benadering naar je leerlingen.  Vitalogisch communiceren, informatie verwerken en dat vertalen naar een integrale aanpak binnen je les en leidinggeven. Deze vaardigheden zijn breed inzetbaar in werk en privé.

VOEDING, BEWEGEN, ONTSPANNING & COACHING: LEEFSTIJLCOACH
In deze module staat een duurzame leefstijl centraal. Je kunt namelijk beter sterke kinderen maken dan gebroken volwassenen repareren. Wat is een gezonde leefstijl en hoe maak je vitale keuzes? Hoe breng je iemands beweeg- en voedingsgedrag in kaart en hoe maak je dit meetbaar? Motivatie en inspiratie voor gedrag dat aanzet tot een gezonde leefstijl. Hoe betrek je ouders, school en maatschappij in een Vitalogische leefstijl?

STRESS-, ENERGIE- & TALENTMANAGEMENT: VITALITEITSMANAGER
Alles is energie en alles is in beweging. Je leert energiegevers en talenten ontwikkelen en die toepassen in je praktijksituatie. We zoomen in op gezonde en ongezonde stress en de emotionele-, mentale-  en fysieke aspecten daarvan. Je krijgt tips en tools die je kunt inzetten om de energie te laten stromen. Voor jezelf, je leerlingen en je collega’s. Je kunt werkdrukonderzoek uitvoeren in je school en de school adviseren hoe ze werkdruk op een gezond niveau kunnen krijgen en behouden. Je bent in staat om een talentgedreven omgeving in de school te creëren en te borgen.

ORGANISATIECULTUUR & VERANDERING: DUURZAME ORGANISATIE
Organisatiecultuur en vitaliteitsbeleid staan centraal in deze module. Je maakt kennis met de KoBa-Di tool en het meten van het effect van diverse interventies. Ook leer je hoe je een gedegen plan schrijft en/of uitrolt. Daarnaast leer je Vitalogisch plannen en weet je hoe je leerlingen en collega’s procesmatig kunt begeleiden met behulp van een ‘roadmap’ (meerjarenplan).

ONDERNEMEND GEDRAG: PERSONAL BRANDING
Jij staat centraal in deze module. Hoe ziet jouw individuele gedrag als succesfactor eruit? Welke gedragsstijl past het beste bij jouw waarden, drijfveren en hoe kun je binnen jouw gedragsstijl proactief en ondernemend handelen? Hoe zet je jouw kwaliteiten in binnen jouw school/organisatie of bij een potentiële opdrachtgever?

De opleiding bestaat uit 20 lesdagen:
•    Module 1 duurt 5 dagen,
•    Module 2 duurt 5 dagen,
•    Module 3 duurt 4 dagen,
•    Module 4 duurt 4 dagen,
•    Module 5 duurt 2 dagen

Doorlooptijd: 1 jaar.  Studiebelasting: ongeveer 300 uur. Voor actuele lesdata en inschrijven zie onze kalender opleiding OnderwijsVitaloog

Studiebelasting
Voor de totale opleiding kun je uitgaan van 300 uur, inclusief de lesdagen, het bestuderen van het lesmateriaal, het uitvoeren van coach- / adviestrajecten, het maken van verslagen en intervisie. Voor deze opleiding geldt een 100% aanwezigheidsplicht. Mocht je door een overmachtsituatie niet aan deze presentieplicht voldoen zal een passende oplossing worden gezocht. Lees hierover meer in de FAQ’s.

Certificaten en diploma
Je ontvangt het diploma OnderwijsVitaloog nadat je met goed gevolg alle verschillende modules behaald hebt en daarna mag je de naam OnderwijsVitaloog® met trots als titel dragen.

Locatie, data en tijden
De opleiding OnderwijsVitaloog bestaat uit 5 modules en wordt verzorgd in Eindhoven. Het is eventueel mogelijk (in overleg) om losse modules te volgen of de opleiding over 2 jaar te spreiden (dit heeft echter niet de voorkeur en deelnemers die de volledige opleiding willen volgen krijgen voorrang bij een eventuele wachtlijst). Voor actuele les data en inschrijven zie de onderstaande ‘uitvouw’ kalender .

Helaas staan er momenteel geen groepen ingepland voor de opleiding onderwijs vitaloog. Uiteraard kun je wel gewoon deelnemen aan de opleiding Vitaloog. Voor startdata verwijzen we je graag naar onze kalender.

download-folder-opleiding-onderwijsvitaloogInvestering
•    Module 1  € 1.625,-
•    Module 2  € 1.625,-
•    Module 3  € 1.300,-
•    Module 4  € 1.300,-
•    Module 5  € 650,-

Prijzen zijn exclusief btw en exclusief 5% betalingskorting en enkele verplichte literatuur, echter inclusief lesmateriaal zoals een handboek, werkbladen, examen, locatie en luncharrangement. (Bij betaling van de gehele opleiding in één keer ontvang je dus 5% korting op bovenstaande prijzen. Betalen per module is echter ook gewoon mogelijk, dan geldt de betalingskorting niet)

downloadDownload hier de folder “Opleiding onderwijsvitaloog”

Kennismaken en aanmelden:
Wil je meer weten over deze opleiding? Bel of mail voor een afspraak. We bespreken dan of deze opleiding een passende keuze en een juiste aanvulling op jou als docent, teamleider of bestuurder in het onderwijs is.

Inschrijven opleiding

Vitacademie
J C DIRKXPAD 7
5631 BZ  EINDHOVEN
040-2824711
info@vitacademie.nl

opendag-opleiding-vitalogie