Afgelopen ledenvergadering van het NGvV | Nederlands Genootschap van Vitalogen zijn we met een derde van de aangesloten leden voor het eerst naar ’t Vitabos in Mierlo geweest. De dag begonnen met een interessante lezing van Jip Ten Bosch ‘everything ecosystem’ op het VitalogiePlein. Daarna gezamenlijk ’t Vitabos officieel “geopend” en na een heerlijke kop erwtensoep met z’n allen bomen planten om de biodiversiteit van ‘t Vitabos een boost te geven.
Geweldig om dit met deze bijzondere groep gelijkgestemden te kunnen en mogen doen! Kon je er afgelopen 3 november niet bij zijn? Geen probleem, zaterdag 2 december staat er meteen weer een bomenplantdag gepland en kan je als vitaloog je stukje grond adopteren en een boom planten.
Alle vitalogen in NL hebben de aanschaf van dit bos mogelijk gemaakt omdat de Vitacademie een deel van het inschrijfgeld gereserveerd heeft voor de aanschaf hiervan. Het is de missie van alle vitalogen in NL om mensen te verbinden en te vitaliseren. Een eigen stukje natuur draagt hieraan bij als je kijkt naar de vitaliteitsschijf van vijf geeft dit stukje groen op alle fronten een energieboost:
- In de natuur ben je je meer bewust van hoe je je voelt en heb je aandacht voor jezelf en heb je je omgeving (vitalogisch).
- De natuur een positief effect op je fysieke welzijn (fysiologisch). Frisse lucht helpt om onze eetlust en onze slaap te reguleren. Daardoor leidt bewegen in de natuur op lange termijn tot minder hart- en vaatziekten, minder obesitas en diabetes, een verbeterde weerstand.
- Groen heeft ook een positief effect op je mentale welzijn (psychologisch) in de natuur zijn vermindert stress, bijvoorbeeld doordat van alleen al het zien van natuur een rustgevend effect uitgaat. Mensen die zich vaak in een groene omgeving begeven, hebben ook minder kans op psychische stoornissen zoals depressies en angsten. Ook bevordert het ons concentratievermogen en werkgeheugen.
- Ook heb je vaak meer sociaal contact (ecologisch) doordat je mensen tegenkomt en er vaker gedag wordt gezegd dat in de stad.
- Natuur speelt daarnaast ook bij zingeving (filosofisch) en inspiratie een belangrijke rol. Door gevoelens van ontspanning en verwondering sta je meer open voor reflectie.
Het belang van de natuur
Vrijwel alle Nederlanders (94 %) wéten wel dat de natuur positieve gezondheidseffecten heeft. Toch haalt driekwart het niet om twee uur per week in de natuur te zijn. Terwijl 120 minuten juist de kritische norm is zoals blijkt uit een eerdere Britse studie. Mensen die minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen, geven aan dat ze gelukkiger zijn, blijkt uit het Britse onderzoek. Ongeveer 75% van de Nederlanders haalt deze norm niet! Vooral de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar blijft steken op 83 minuten per week.